Reportage från Kattens dag 2014

Följ länken.....


Reportage från Kattens dag 2011

Följ länken.....


Caféträff onsdagen den 22 februari 2006

På den senaste caféträffen som SSK (StorStockholms Kattklubbar i gemenskap) anordnar dök ett 20-tal personer upp. Denna gång var det aviserat genomgång och demo av raser som tillhör semilånghårsgruppen. Undertecknad var föredragshållare.

På plats fanns denna gång ett gäng Alfamedlemmar och även ett antal med katter som jag mer bokstavligen kunde ha demo på. Dom här kvällarna är inte speciellt strikta så det gavs verkligen tid för frågor och vi tog också god tid att prata om andra saker än just kvällens ämne.

Jag gick igenom alla standards samt hade demonstrationer på Norsk Skogkatt, Sibirisk katt, Ragdoll och Helig Birma. Jag vill passa på att tacka alla ägare som hade med sig sina katter.

Lena Nordström


 

Nedan följer en berättelse om en Finlandsresa, ett exempel på en aktivitet inom klubben


 

Finland den 18 – 22 augusti 2005

Vi från kattklubben Alfakatten som ville åka blev ett helt följe. Det var Anette (S*Francesca’s), Suzzi (S*Vita Ceas), Carin & Emma (S*Milarepa’s) Kickan, Caroline & Mikaela (S*Nounou’s), Annelie (S*Chimär’s), Lena & Gert (Shenandoahs) & Marie-Louise & Uffe med PR & EC S*Milarepa’s Mums-Mums.

Vi åkte från Stockholm redan på torsdagskvällen med Viking Lines Amorella.
Båten anlände till Åbo på morgonen, redan 7.30 (6.30 svensk tid!!). Inget för morgontrötta. Suzzi som varit borta från kattvärlden ett tag hade lite problem, hon trodde stundtals att vi var i Finland enbart på semester.
 
 
Åka båt är kul! tycker Shenandoahs La Rioja Alta
 
Gert, som är en van utställare utomlands, fick ta täten med Lena som kartläsare. Efter mycket om och men hittade vi, eller rättare sagt Lena och Gert, till vårt hotell Simonkentää som låg mitt i stora shopping-centret i Helsingfors innerstad. Det var nog tur att de inte hörde vad vi som åkte efter sa, eftersom vi tyckte att vi bara körde runt, runt, runt. Jag tror att vi i Åbo åkte förbi avfarten till Helsingfors tre (3!!!) gånger... Hotellets garage öppnades dessvärre inte förrän kl. 8.00 på morgonen och eftersom vi skulle lämna hotellet tidigt under utställningsdagarna var vi tvungna att ställa våra bilar i ett annat hotellgarage några kvarter bort. Slit o släp!
 
Solen sken på uteserveringen där vi, efter installation av katter, åt lunch och sedan kunde de som ville shoppa gör det. Några av oss vilade hellre ut på hotellet och inväntade kvällens middag. Det var inte lätt att samsas om vilken restaurang vi skulle äta på…. tillslut blev det en grekisk restaurang nere i Saluhallen. Hur det gick till visste inte alla, som blev mäktigt förvånade när de öppnade menyn!!

Ny lokal! Vardå???
 
  De som var och shoppade blev vid lunch uppringda av en något chockad Anneli som precis blivit uppringd av en klubbsekreterare. Klubben hade ingen utställnings-hall längre!! Mässarrangören hade glömt att boka upp klubbens datum.

Under middagen får Carin också samtal från Rurok (klubben som anordnade utställningen). De meddelar att utställningen blivit flyttad från Mässhallen i Vantaa till en Ullfabrik i Hyvinkkä, detta på grund av dubbelbokning). Hyvinkää ligger ca 40 min bilresa från Helsingfors. Hur de fick reda på Carins mobilnummer vet vi inte. Det är något vi fortfarande undrar över. Vi trodde ett tag att Carin varit duktig och fyllt i sitt mobilnummer på anmälan, men så var dock inte fallet... Men nästa gång kanske vi alla gör det.
 
Stackars arrangörer, kl. 5.30 var de äntligen klara med uppbyggnaden av utställningen, och de hade till och med lyckats med att flytta alla Piroger till den nya lokalen. Vi hade inte saknat dem om de blivit kvarglömda. De hade inte heller fått tag på riktigt alla utställare, så det var inte många som var på plats i tid. Undrar just om inte en del tog sig tid? Förutom vi förståss, som hade Lena och Gert som reseledare och där fanns det ingen pardon. Vi skulle vara på utställningen i tid! Svenskarna är duktiga!... Vi tog i varje fall en plats på gräsmattan i solen och väntade på att bedömningarna skulle starta.
 
En olycka kommer sällan ensam. Lena skulle hälsa på klubbens ordförande Marja Laine och hörde att hon samma vecka hade åkt in på sjukhus för hjärtproblem.
Under tiden efterlyste hon också någon som hette Herman som tydligen är en glad själ och som alltid tar hand om domarna i de olika Helsingforsklubbarna. Hör och häpna – Herman som skulle skjutsa alla 17 domarna hade blivit akut sjuk och var på sjukhus. När hände detta? Fredag morgon så klart!
 
Först klockan 11.30 på lördagen började domarna döma katterna. På grund av det sena lokalbytet hade klubben fått dispens från FIFE att ha en Drive-in utställning. Vilket betyder att man får gå hem när katten är färdigbedömd. Men det hade ju inte vi någon glädje av eftersom nästan alla hade katter i panelen. Ja, det är smällar man får ta… Stor eloge till Ruroks glada och trevliga funktionärer som lyckades genomföra den stora utställningen med ca 600 katter och 17 domare trots att dom jobbat med att bygga utställningen hela natten. Domare, assistenter, utställare, Pirogbagare, Suzzi och övriga funktionärer. Ja, alla hade humöret i topp, trots den röriga och varma utställningen! Vi var klara c:a halv åtta på kvällen och åkte från utställningen med en BOX ”S*Francescas Banshee” i bagaget. Grattis Anette & Banshee!
 
 
Snälla Bjarne, ett liiitet cert kan han väl få? Och en nominering också???
 
Söndag morgon startade med en tumultartad frukost. Hotellet som var stort och flott låg i centarala Helsingfors. Få av oss 11 anade väl att vi skulle få problem med frukosten. Man hade gjort en lite pyttebuffé och jag menar pytteliten. Denna skulle vi dela med två busslaster amerikanare samt ett gäng musiker från reggaegalan som varit kvällen innan.
 
Söndagen fortsatte med otur för arrangörerna. Inte nog med lokalbytet, nu trädde vädrets makter in. Mörka moln och duggregn. Idag kunde vi inte sitta ute i solen och vänta på alla sena utställare. Vi misstänkte nästan att det var vi som missuppfattat det här med dispensen, att man skulle få gå hem när man var klar. Det betydde nog att man fick komma när man ville också. Det kan nog bli så när man inte kan språket.
 
Men till slut kom domarna igång med bedömningarna även denna dag. Vi väntade på att våra katter skulle få komma upp för bedömning och kollade klockan hela tiden. Bara inte någon av katterna blev nominerad idag! Det skulle vi inte hinna med. Vi var ju tvungna att åka kl.18.00 för att hinna med båten hem från Åbo.
Då small det till och pang! Blixten hade slagit ner i ett ställverk strax intill och strömmen gick i lokalen samt i halva Hyvinkä. Vi var utan ström i två timmar. Carins mobil fick tjäna som lampa på toaletten och pirogerna fick ätas kalla, vilket de inte blev godare av. Domarna hade lite ledljus från några fönster, så bedömningarna fortsatte utan elljus och luftkonditionering. Sekretariatet fick flytta ut i köket där det var lite ljusare. Dessvärre fick de nu skriva allt manuellt. Kan man klara sig i ett sekretariat idag utan PC?
 
Många av våra katter blev nominerade även denna dag... hur skulle detta gå? Panelen för Kategori 2 skulle de ta sist, eftersom de domarna inte var klara när panelen för de övriga kategorierna började. Tack till alla funktionärer & assistenter som sprang med alla andras katter för att vi skulle hinna vara med i panelen. Tack till alla ägare av katterna för att ni inte blev arga när assistenterna sprang och slängde fram katterna till domarna. Tack till alla domarna som hjälpte till och dömde snabbt i panelen. Allt för att hinna med semilånghårspanelen innan vi svenskar var tvungna att åka hem. Det är service det!
 

Kickan till vänster och Carro till höger. Men vem är vem av Fikus och Spöket??
 
  I röran märktes inte att Carolines & Kickans katter hade förväxlade nummerlappar, så Spöket (S*Nounous Luminous Mitsouko) togs upp att tävla mot hankatterna. Caroline själv var inte på plats. Hmm hade hon märkt något i alla fall? Tur att övriga kamrater och vänner av ordning, hade ögonen med sej. Eller otur för Fikus kanske? (EC S*Kattapultens Fräcke Friskus) Han hade ju chans att få titeln Bästa honkatt!!!
 
Klockan 18.01 var våra katter slagna i panelen så då bar det iväg till båten med gasen i botten. Det var med nöd o näppe vi hann med båten. Ett tips, ta längre tid än två timmar på er om ni ska till Åbo från Hyvinkää. Det är inte så mycket motorväg på den sträckan.( Hyvinkää? Vi hade heller aldrig hört talas om den orten tidigare. Vi kan inte ens stava till det...)
 
Gissa om vi var trötta när vi skulle gå upp och köra av båten 6.20 på måndag morgon. Somliga av oss åkte direkt till jobbet. Men kul var det! Vi planerar redan nästa resa och idag är det bara onsdag efter utställningen.
 
Vad hände sedan med denna otursdrabbade klubb? Jo på måndagsmorgonen hörde vi att klubbens PC blev stulen med samtliga resultat och listor. Ridå! Lena som ska döma där på deras nästa utställning ser numera lite blek ut när man nämner RUROK – men som hon säger, det är ju alltid trevligt där så varför ska det inte vara det nästa gång också?
 
Kickan, Anette och Carin
S*Nounou’s, S*Francesca’s och S*Milarepa’s