BIRMA

Birmakatten är en av de mest sagoomspunna raserna som finns. Legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet. För många, många år sedan vid en förtrollad sjö i en dal omgiven av vackra berg fanns templet LAO-TSUN. Det vaktades av 100 gulögda vita katter med lång vit silkig päls. Templet var hem för den safirögda gudinnan TSUN-KYAN-KSE. Vid hans sida fanns alltid katten SINH. En natt så överraskade fienden templet och det var då vid den heliga prästens död som katten SINH klev upp på sin herres kropp. När katten tittade på gudinnan fick kattens kropp den gyllene färgen och ögonen fick gudinnans safirblå färg. Ansiktet, öronen, svansen och benen fick jordens bruna färg. Hans fötter som stod på den heliga prästens kropp behöll den vita färgen. I mordern tid startar historian någon gång i början på 1900-talet då det sägs att ett par Birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Birman godkändes i Frankrike 1925, i England först 1966 och av USA 1967. Bevisligen blandade man in en del andra raser i birmaaveln på 40-talet, t.ex. perser och siames.

Birmans personlighet och utveckling
Birmakatten är en lugn och vänlig katt. I storlek, skötsel, temperament osv. Den är tystlåten men "pratar" gärna lite lätt. Birmakullens storlek som standard är cirka 3-4 stycken. Kattungen är vid födseln helt vit och det är först efter 3-5 dagar som tecken och färg börjar att visa sig svagt. En seriös uppfödare säljer aldrig sina kattungar före 10 veckors ålder men det kan också dröja upp till 12 veckor. Kattungarna levereras med veterinärintyg och är kattpestvaccinerade. Fullt utvecklad är birman sällan före 2-3 års ålder.
Birman skall ge ett sött uttryck Birmans kropp är himalayatecknad.(mask) Det vill säga: ansiktet, öronen, benen och svansen skall vara färgad i samma färg. Oavsett maskfärg så skall kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen. Ögonen skall vara blå och nästan runda, något brett isär. Kroppen är av medium storlek och längd. Huvudet skall vara hjärtformat och nosen svagt böjd. Kraftig haka. Små öron. Det mest kännetecknande är de fyra vita tassarna. Maskfärgen (himalayateckningen) i ansiktet, på öron, benen och svansen skall vara jämt utfärgad, den kan vara enfärgad eller mönstrad, mönstrad kallas tabby. Ibland består masken av flera färger, den kallas då sköldpadd. Den sköldpaddsmaskade färgen är könsbunden så dessa katter är alltid honkatter.

Birmans officiella beteckningen och färger
Birmakatten betecknas med SBI samt efterföljande färgkod enligt nedan. SBI står för Sacred Cat of Burma som är det engelska namnet.

Enfärgade kallasFärgkodTabby kallasFärgkod
BrunnBruntabby n 21
Blå aBlåtabby a 21
ChokladbChokladtabby b 21
Lila cLilatabby c 21
Röd dRödtabby d 21
Creme eCremetabby e 21
Sköldpaddsfärgade kallas FärgkodSköldpaddstabby kallasFärgkod
BrunsköldpaddfBrunsköldpaddstabby f 21
BlåsköldpaddgBlåsköldpaddstabbyg 21
ChokladsköldpaddhChokladsköldpaddstabby h 21
Lilasköldpadd jLilasköldpaddstabbyj 21

Tillbaka till uppfödarlistan